Kediler nasıl yıkanır kediniz üzerinde nemli bez ile silindiğinde giderilemeyecek bir kirlilik, kötü koku ya da parazitler ile mücadele yıkamayı gerektiriyor ise ancak öyle yıkayın. Kedileri yıkamak rutin bir şekilde yapılması gereken işlemler arasında olmayıp, yalnızca zorunluluk hallerinde yıkanması kediniz için herhangi bir sorun teşkil etmez.
Kediler nasıl yıkanır kediler steril dilleri ile günün çoğu saatini kendilerini temizleyerek geçirebilir ve bu sebeple rutin bir şekilde banyo yaptırma ihtiyacı sıklıkla doğmaz. Kedilerin sudan ve banyodan korkuyor olmaları da (istisnalar hariç hiç haz duymazlar) rutin olarak banyo yaptırmamak için bir başka sebeptir. Ancak istenmeyen şekilde kirlenmeler veya kötü kokular söz konusu olur ise banyo yaptırma yani yıkanma ihtiyacı doğabilir. Yalnızca zorunlu kalınan durumlarda yıkamaya özen gösterin. Ayrıca uzun tüylü kedileri daha sık aralıklar ile banyo yaptırmaya zorunlu kalabileceğinizi unutmayın.
Kediyi bir küvet içerisinde yıkamak, banyo ve yıkanma aşamalarında size yardımcı olması için yanınızda birinin daha bulunması önerilerimizi daha kolay uygulamanızı sağlayacaktır. Küvet mevcut değil ise leğen veya yeterli büyüklükteki su kovaları alternatif olabilir.
Kedinin banyo için hazırlanması
Yıkanma sırasında kedinizin sizi tırmalaması yüksek bir ihtimaldir ve bu sebeple banyo öncesi tırnaklar mutlaka kesilmelidir. Eğer tırnakları kesmek ayrı bir olay (gergin bir ortam) yaratıyor ise bir kaç gün önceden uygulayabilirsiniz.
Kediye rutin olarak uyguladığımız tüy bakımı uygulamasını gerçekleştirin ve kedinizi cansız tüylerinden arındırın.
Onu biraz yorarak enerjisini düşürmek uygulamaların işe yarama olasılığını artırır. Bu yüzden kedinizle biraz oyunlar oynayarak egzersiz yapmasını sağlayın ve onu yorabildiğiniz kadar yorun.
Banyonun kedi için hazırlanması
Kediyi banyo olayına en son dahil etmeniz onun için sancılı geçebilecek bu süreci kısaltmak amaçlıdır. Bu sebeple banyo yaptırılacak ortamın ve suyun sıcaklığı ayarlanmalı, bunun yanında diğer ihtiyaç duyulacak malzemeler (havlu, şampuan, oyuncak vs.) ilgili alana önceden getirilmelidir.
Tüm canlılar gibi kedilerinde her birinin farklı karakterde olduğunu unutmadan kaçma veya yaralanmalara karşın güvenli bir ortam oluşturmalısınız. Kaçma isteği ve o kargaşada kediniz ya da siz zarar görebilirsiniz, zararlı olabilecek her şeyi ortamdan uzaklaştırın. Kayma risklerine karşı yere bir şeyler sermeyi ihmal etmeyin.
Kediyi yıkamaya başlamak
Yukarıdaki öneriler uygulandı ve artık kedi nasıl yıkanır dediğinizi duyar gibiyiz, hadi öyleyse işe koyulalım.
Yıkanma öncesinde, banyo yaptırılacak alana kedinizi getirdiğinizde kapıyı örtün ve en sevdiği oyuncak ile biraz vakit geçirerek ortama güvenmesini sağlayın. Küvete yaklaşık “1 karış” kadar ılık su doldurun. Eğer kediniz yavruluktan beri yıkanmaya alışkın değil ise ilk banyo için duş başlığı kullanmayın. Su dolu alanın içine kedinizi koyun ve tüylerini ıslatmaya başlayın (baş bölgesi hariç). Islanmış tüylere uygun miktarda kedilere özel şampuanı (insanlar için üretilenler kullanılmamalı) masaj yaparak uygulayın. Kedinizin yüzünü doğruca suyla temas ettirmeyerek ıslak bir bez yardımı ile kafa bölgesini temizleyin.
Yeterli miktarda yıkanma sonrasında kedinin durulama işlemini tüm şampuandan arınana kadar yapın (arındırma işlemi uzun tüylülere daha uzun uygulanır) ve kedinizi kuru bir havluya alarak sarın.
Kediler nasıl kurutulmalıdır
Kediler yüksek sesten korkabilirler. Özellikle bu sebepten yaz aylarında saç kurutma makinesi kullanmamaya özen gösterin. Kurur bir havlu yardımı ile okşayarak kurulayabilir, tüylerini tarayarak kalan ölü tüyleri tekrar kedinin üzerinden uzaklaştırabilirsiniz. Kurulama aşamasında tüylerin dip kısımları daha nemli kalacağından, uzun bir süre odanın kapısı veya camını açmayarak onun esintiye maruz kalmasını önleyin.
Soğuk havalarda ve uzun tüylü kedilerde kurulama pek kolay olmayacaktır. Bu durumda eğer korkmuyor ise saç kurutma makinaları işe yarayabilir. Ev içerisinde bir ısıtıcı var ise onun yakınında kurulama işlemlerini sürdürebilir ve kedinizin tamamen kurulandığına (tüylerin diplerine kadar) emin olana dek ısıtıcıyı ve ortamı açık tutunuz.
Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından kedinizi ödül maması ile ödüllendirerek yıkanma işlemini onun için güzel sonuçlanan bir anı haline getirebilirsiniz.
Pati Dostları Ailesi Patidostlari.Com