Sahiplenme ve sahiplendirme ne demek?

Sahiplenme ve sahiplendirme son günlerde kullanıcılarımız tarafından sıklıkla sorulan sahiplenme ile sahiplendirme kelimelerinin ne demek olduğunu ve anlamlarını paylaşmak istiyoruz. İlgili kelimelerin en sık karşılaşıldığı alanlar ise hayvan sahiplenme ve sahiplendirme işidir.

Sahiplenme ve sahiplendirme son günlerde kullanıcılarımız tarafından sıklıkla sorulan sahiplenme ile sahiplendirme kelimelerinin ne demek olduğunu ve anlamlarını paylaşmak istiyoruz pati dostları olarak sizlerin bilinçlenmesi çok önemli.

Sahiplenme kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu’na (TDK) ait sözlükte “sahiplenme işi” olarak açıklanır.

Sahiplendirme kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu’na (TDK) ait sözlükte “sahiplendirmek işi” olarak açıklanır.

Sahiplendirme ücretsiz demek mi?

Hayır. İlgili kelimenin önüne veya sonuna, ücretli/ücretsiz gibi bir ek gelmediği sürece yalnızca yukarıda yer alan (sahibi olmak işini) anlamları taşımaktadır.

Sahiplenmek ile ilgili kelimelerin kullanıldığı diğer alanlara bakılacak olursa yine aynı sonuç görülmektedir.

Örnekler:

  • Bu kayıp kediyi tüm komşularıma sordum fakat kimse sahiplenmedi.
  • Herkese soruyoruz bu hatayı kimse sahiplenmiyor.
  • Bu keçiye yavrusunu bir türlü sahiplendiremedik.

Yukarıda yer alan örneklerde sahiplenme kelimesi “sahiplenme işi (sahibi olmak)” anlamını net bir şekilde taşımaktadır.

Evcil hayvan siteleri neden sahiplendirme kelimesini kullanır?

Çünkü yeni bir yuva arayan hayvanlar için en uygun kelimedir. Bu canlıyı kim sahiplenir? anlamını taşıdığı gibi, aynı zamanda ilanın türünü/grubunu belirtmektedir.

Web site üzerinde bulunan ilanlar kategorize edilirken, amacına uygun bir şekilde gruplandırılmaktadır. Evcil hayvan siteleri sahiplendirme kelimesini “ilan amacını” belirten olarak kullanmaktadır.

Örnek:

Hangi tür ilanlar yayımlıyoruz?

  • Kayıp hayvan ilanları (bulunması istenen)
  • Eş arayan evcil hayvan ilanları (eşleştirme ilanı)
  • Evcil hayvan sahiplendirme ilanları (sahiplendirmek işi/yeni sahip aramak)

Yukarıdaki örnekte görülebileceği gibi hiçbir ilan grubunun başına veya sonuna “ücretli/ücretsiz” eki gelmediği sürece yalnızca “ilan gruplandırmasını ve ilanın amacını” temsil etmektedirler. Ücret durumu, ancak aşağıda gösterildiği gibi başına ya da sonuna yapılacak ek kelimeler ile mümkündür.

  • Sokaktan kedi sahiplendim (sokaktan olduğu ücretsiz olduğunu tanımlar)
  • Çiftlikten bir köpek sahiplendim (köpek üretim çiftlikleri ücretli olarak sahiplendirir, kişisel çiftlikler ücretsiz olarak sahiplendirebilir. Sahiplenme kelimesi cümle içerisinde tek başına ücret durumunu anlatamıyor)

Sahiplenme kelimesi halk arasında neden hatalı tanımlanır?

Çünkü sahiplendirme kelimesi halk arasında aşağıda yer aldığı gibi kullanılır:

  1. Bugün sokaktan kedi sahiplendim (sahibi oldum).
  2. Köpek sahiplenmek insan ruhuna çok iyi gelmektedir (sahibi olmak).

Benzeri örnekler çoğaltılabilir ve yukarıda yer alan her iki cümlede çok doğru bir biçimde (sahibi olma anlamını taşır) kulanılmıştır. Burada “sahiplenme” kelimesi 1. örnekte “sokaktan” olarak belirtilmesi üzerine “ücretsiz” anlamını aktarabilir ancak 2. örnekte aynı kelime “aynı anlamda” kullanılmasına rağmen ücretli ya da ücretsiz olduğunu anlayabilmek mümkün değildir.  Çünkü 2. kelime köpek sahibi olurken ücret karşılığında olup olmadığını aktaramamaktadır.

Yine yanlış anlaşılmaya sebep olan bir başka örnek “satın alma, sahiplen” sloganında yer alan sahiplenme kelimesini insanların hatalı olarak benimsemesi ve anlamlandırmasıdır. Bu örnek, başta yer alan “satın almak” işini belirtmesi sebebiyle “ücret ödemeden, sahiplen veya satın alma, ücretsiz sahiplen” anlamını taşıyor olsa da insanlar “sahiplen” kelimesinin tek başına “ücretsiz sahiplen” anlamını taşıdığını sanmaktadır. Cümlenin tümüne bakmadan anlamı tayin etmek yanlıştır.

Kısaca;

Yalnızca evcil hayvan siteleri değil, tüm alan ve kullanım durumlarında “sahiplenme, sahiplendirme, sahiplenmek vb” kelimeleri tek başına “ücretsiz” olduğu anlamını taşımaz ve İnternet sitelerinde kullanımı ücretsiz olduğunu işaret etmemektedir.

Pati Dostları Ailesi Patidostlari.Com

SAYFANDA PAYLAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir